De werkzaamheden van een restauratie architect

De werkzaamheden van een restauratie architect

restauratie architect

Een restauratie architect voert in de meeste gevallen werkzaamheden uit aan gebouwen en panden die een belangrijke rol hebben gespeeld in onze geschiedenis. Dat wil zeggen dat ze behoren tot cultureel erfgoed of een monument. Dit kan bijvoorbeeld een oude graanschuur zijn welke typerend is voor de omgeving waarin hij gebouwd is, maar ook een kerk of een industrieel gebouw. Met het oog op de cultuurhistorische waarde van deze gebouwen, is het van groot belang dat dergelijke panden behouden blijven binnen onze infrastructuur. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Omdat de gebouwen vaak gedateerd zijn of met leegstand te maken hebben gehad, zijn ze aangetast waardoor er verval is ontstaan. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door de invloeden van het weer of beschadigingen door derden. In dat geval is een restauratie architect nodig. Dit is ook het geval als het pand aangepast moet worden aan de normen zoals we die nu kennen.

 

De restauratie architect legt de focus op restaureren en verduurzamen

Bij het restaureren van een dergelijk pand kun je denken aan de herbestemming van een monument, maar natuurlijk ook aan de verduurzaming daarvan. De werkzaamheden en het gebruik van de bouwmaterialen moet met uiterste zorgvuldigheid gedaan worden. Dit is nodig om de authentieke uitstraling van het oude pand te kunnen behouden. Een restauratie architect zorgt er dan ook altijd voor dat oud en nieuw in uitstekende balans zijn. Om dat te kunnen bewerkstelligen is een uitgebreid onderzoek nodig. Dit wordt ook wel een bouwhistorisch onderzoek genoemd. Tijdens deze analyse bepaald de architect welke elementen er behouden kunnen blijven tijdens de restauratie, en welke onderdelen er vervangen moeten worden. Daarnaast behoort het opstellen van een financieel rapport en het bewaken van het budget ook tot de taken van een restauratie architect.

 

Vakbekwame restauratie architect

Voordat er begonnen wordt met het restaureren van het betreffende pand worden er diverse rapporten opgemaakt. De architect brengt op deze manier in kaart welke mogelijkheden het historische pand biedt, of welke herbestemming of aanpassingen er minder geschikt zijn. In alle gevallen moet er een uitstekende balans ontstaan tussen oude elementen en nieuwe toevoegingen. Deze moeten elkaar kunnen implementeren en ondersteunen zodat het oorspronkelijke karakter van het pand behouden blijft. Daarnaast kan een dergelijke architect ook werkzaamheden uitvoeren die te maken hebben met de verduurzaming van cultuurhistorisch erfgoed. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie of het installeren van een warmtepomp.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *